گاهی اوقات میخواهیم درارائهی خدمات،افراد،فرآیند یا تولید محصولات تغییری ایجاد کنیم و یا آن را بهبود دهیم؛اما سخت میتوانیم ایدهای جدید برای این کار پیداکنیم.اینجاست که تکنیکهای خلاقیت وطوفان فکری،ارزش خود را به ما نشان میدهند.تکنیک اسکمپر یکی ازهمین تکنیکهاست.هدف ازاین تکنیک، این است که با ترغیب کردن شما به جستجوی راهی برای بهبود محصول یا خدمات فعلی، مسیرتفکرتان را بهجایی برساند که ایدهای برای یکی ازمحصولات یا خدمات جدید پیدا کنید.
–معرفی تکنیک اسکمپر–
تکنیک اسکمپر،تشکیلشده ازحروف اول کلمات انگلیسی زیر:
- جایگزینی (Substitute)
- ترکیب (Combine)
- مناسب کردن (تطبیقدادن-سازگارکردن)برای یک هدف دیگر (Adapt)
- اصلاح (Modify)
- کاربرد دیگر (Put to Another Use)
- حذف (Eliminate)
- وارونه کردن (Reverse)
روش کار به این شکلاست که هفت نوع سؤال با موضوعات بالا درمورد محصول یا خدمات موجود طرح میکنیم.این سؤالات هم کمک میکنند تا محصول فعلی را بهبود ببخشیم و هم باعث میشوند تا به ایدههایی خلاقانه برای خلق محصولات و خدمات جدید برسیم.
اولین کسی که سؤالات استفادهشده درتکنیک اسکمپر را ابداعکرد،الکس آزبورن (Alex Osborn)بودکه به اعتقاد خیلیها مبتکر ومبدع طوفان فکری هم هست.اما کسی که این سؤالات را درچند دسته مرتب کردوکلمهی اسکمپر را ساخت،مدیرمدرسه و نویسندهای به نام باب ابرل (Bob Eberle) بود.
نحوهی بهکارگیری تکنیک اسکمپر
استفاده ازتکنیک اسکمپر مثل آب خوردن است.درقدم اول،خدمات یا محصولی را انتخاب کنید.این محصول میتواند هرچیزی باشد؛ چیزی که قصد بهترکردن آنرا دارید،موضوعی که برایتان مشکلساز شدهاست ویا هرچیزی که فکرمیکنید کارکردن در رابطه با آن،میتواند نقطهی شروع خوبی برای ابتکارهاو ابداعهای آینده باشد.
نکته۱:
ممکن است بعضی از ایدههایی که به کمک این سؤالات به ذهنتان میرسد،اصلاًعملی نباشد و یا اینکه در شرایطِ خاصی که شما در آن قراردارید به درد نخورد.نگران این قضیه نباشید؛ هدف تکنیک اسکمپر این است که تاجایی که میتوانید بیشتر ایده خلق کنید.
نکته۲:
برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید،در کنار تکنیک اسکمپر، تکنیکهای دیگر تفکر خلاقانه مثل وارونهسازی،تفکراستعاریو طوفانفکری راهمبهکارببرید.
نکته۳:
شاید بهخاطرسپردن هفت بخش تکنیک اسکمپر با یک کلمهی انگلیسی برای خیلیها سخت باشد.اگر شما هم این مشکل را دارید، بهجای SCAMPER،از عبارت فارسی«حکومت آج»استفاده کنید(به ترتیب: حذف– کاربرد دیگر–وارونهسازی– مناسب کردن برای یک هدف دیگر– ترکیب–اصلاح– جایگزینی).
نظرات